NATUURLIJK & SYNTHETHISCH RUBBER

Wist u dat?

Rubber is van oorsprong een natuurproduct en is afkomstig van de Braziliaanse rubberboom (Hevea brasiliensis). Door het toevoegen van verschillende andere stoffen worden de eigenschappen verbeterd en wordt het aantal toepassingen vergroot. Op deze wijze zijn een groot aantal (synthetische) rubbersoorten ontwikkeld met een soepele en stabiele netwerkstructuur die onder belasting grote deformaties kunnen weerstaan.

Na opheffing van de belasting moet het rubber zo volledig mogelijk zijn oorspronkelijke vorm aannemen. De stijfheid van rubber is honderd tot tienduizend keer lager dan die van vaste stoffen zoals kunstoffen, steen of metalen. Door deze eigenschappen is rubber een uniek materiaal en toepasbaar voor vele mechanische doeleinden.  

VCE techniek produceert trillingsdempers van zowel natuurlijke als synthetische rubbersoorten. Het is afhankelijk van de uiteindelijke toepassing voor welke rubbersoort er wordt gekozen. Over het algemeen maken wij gebruik van de volgende soorten:

NR: Natuurrubber

Natuurrubber is een natuurlijke rubbersoort die als voorbeeld dient voor alle synthetisch geproduceerde elastomeren. Deze rubbersoort is goed slijtvast, is elastisch en heeft uitstekende dynamische eigenschappen.

SBR-Butadieenrubber

SBR is de oudste en de meest gebruikte synthetische rubbersoort ter wereld. Ongeveer 65% van de wereldproductie van SBR is bestemd voor de productie van banden. SBR heeft ten opzichte van NR een betere weerstand tegen slijtage.

CR- Neopreen®

Chloropreen rubber of Neopreen® is een veel voorkomende synthetische rubbersoort die wordt toegepast voor afdichtingen. Het heeft een redelijke oliebestendigheid en is goed bestand tegen weersinvloeden. Tevens is de vuurbestendigheid vanwege het hoge chloorgehalte goed; het brandt in de vlam, maar dooft zodra de vlam verwijderd wordt. Neopreen® gebruiken wij voornamelijk voor onze leidingcompensatoren.

EPDM

EPDM is een synthetische rubbersoort en is zeer goed bestand tegen zonlicht en weersomstandigheden. Daarnaast kan het erg goed met heet water overweg. Deze rubbersoort wordt hierdoor vooral toegepast voor slangen en afdichtingen.

Wilt u meer weten over onze producten of diensten?

Contact